Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice ili za zdravlje grla.
Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.
Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite ih u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.
Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.
Sastojci:
500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 žličica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još šećera za valjanje korice
Postupak:
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.
Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.
Izvor: dnevno
Popular Posts
-
Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sasto...
-
Uz pomoć mešavine maslinovog ulja, limunovog soka i piva, neki ljudi tvrde da su uspjeli da izbace kamen iz bubrega. “Ja sam izbacio k...
-
U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koji će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. ...
-
Ovaj napitak je bogat dragocjenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičme...
-
Jasno je da svi toksini u organizmu stvaraju otpad i da je važno s vremena na vrijeme uklanjati toksine i njihov otpad. Postoje različi...
-
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, b...
-
Mnoge žene troše dosta novca na razne kozmetičke preparate, koji obično nisu toliko djelotvorni, a u svojoj kuhinji imaju savršen serum p...
-
Ulošci za detoksikaciju su po prvi put primjenjeni u Japanu. Postavljaju se na tabane prije spavanja, a ujutro, kada ih skinete, vidjećete...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Sastojci 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije 250 gr šećera 3 vanilijin šećera 1 čokolade za kuhanje 200 gr mljevenih lješnjaka ...


0 komentari:
Objavi komentar