Kod nas ova biljka nije toliko poznata, većinom raste u vrtovima kao ukrasna biljka, a najveći dio dolazi do nas iz inozemstva.
Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je podrijetlom iz Azije, a u prirodi je se može naći u Japanu, Burmi i Kini. U Europu je došla oko 15–tog stoljeća, a danas se uzgaja u toplijim predjelima širom cijeloga svijeta.
Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju ugodan i sladak okus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen te danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, okusom i veličinom ploda.Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udjelom ugljikohidrata važnih za probavu. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.
Kaki je ljekovito voće
Svjež plod i njegov sok su iznimno ljekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala crijeva, hemeroidi te razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje koristan je i kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žući, jačanja imuniteta i bolesti živaca zbog svog umirujućeg djelovanja. Osušeni zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronha i suhog kašlja ako se uzima smljeven u prašak.
Plod kakija se može iskoristiti u ljekovite svrhe i na drugi način osim kao svježi plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimit će izvana bijelu boju i na taj način poprimiti nova ljekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crijevima, za liječenje kašlja i visokih tjelesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.
Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrijednosti, a čak se i njegovo sjeme može iskoristiti kao zamjena za kavu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kave. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima.
Za njega nalazimo i primjenu u kozmetici jer se od unutarnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvježava kožu. U kuhanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.
Iako relativno nepoznata biljka kod nas, ona je vrlo široke primjene i ljekovitih svojstava te je njen plod odličan dodatak u domaćinstvu.
Izvor: doznajemo
Popular Posts
-
SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bj...
-
Iako kašalj i prehlada su bezopasni jer oni mogu biti, postoji nešto stvarno iritira o kašljanja i kihanja cijelo vrijeme. Kašalj otežava...
-
Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna...
-
Nikad jednostavnije i nikad učinkovitije! Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako...
-
Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorim...
-
Sastojci 180 g putera ili margarina 8 kašika brašna 650 ml mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer fil: po ukusu mljeveni i...
-
Prema brojnim zdravstvenim stručnjacima, nepravilno držanje tela je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima, zglobovima i nogama. Stoga...
-
Štetne tvari se skladište u organizmu i kvare normalni ritam njegovog rada, unistavajućimetabolizam, pa ljudi počinju osjećati vrlo loše. ...
-
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pra...
-
Zbog zdrave količine vitamina E, smatraju se hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Orašast...


0 komentari:
Objavi komentar