Ni po koju cijenu ne smijete zanemariti OVE rane znakove i simptome DIJABETESA!

Diabetes je jedna od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti savremenog društva. Iako postoje lijekovi koji tretiraju dijabetes, lijek za potpuno izlječenje još uvijek nije otkriven.

Međutim, raniji znakovi i simptomi ako se otkriju dovest će do boljeg ishoda liječenja. U nastavku ćemo vam pomoći da prepoznate simptome dijabetesa u ranim fazama.




Gubitak težine

Masne stanice i mišićne stanice trebaju inzulin za primanje glukoze. U slučaju da je manja razina inzulina u krvi ili ako postoji otpor na inzulin, stanice ne dobivaju dovoljno glukoze i gube masu.

Stanice su u stvari “gladne” jer nisu u mogućnosti da prime glukozu koja ostaje u krvotoku. To rezultira neobjašnjenim gubitkom težine kod mnogih ljudi.

Osjećaj umora


  Iz istog razloga kao što smo gore naveli cijelo tijelo postaje iscrpljeno jer stanice ne mogu iskoristiti glukozu. Umor je obično hroničan i to može biti jedan od prvih znakova otkrića dijabetesa. Umor i pospanost često se pripisuju dijabetesu.

Česte infekcije

Ako imate infekcije mokraćnog kanala bez nekog očitog razloga ili ako primijetite sporo zacjeljivanje rana i infekcija na koži, trebate uzeti u obzir mogućnost dijabetesa. Ovi simptomi su uobičajeni i u naprednoj i u početnoj fazi dijabetesa.





Suha usta i povećana žeđ

Primjećujete žeđ kad god jedete velike količine slatkiša? To je zbog povećane razine glukoze u krvi, a to je sasvim normalno.

U bolesnika s dijabetesom, razina glukoze u krvi se stalno povećava, pa osjećaju žeđ cijelo vrijeme i često imaju suha usta. Organizam teži da zadrži optimalnu gustoću krvi i tako vas prisiljava da pijete više vode.

Glad

Možete se osjećati gladniji, jesti više, a da gubite težinu u isto vrijeme. Kombinacija tih značajki podiće mogućnost dijabetesa. Glad je posljedica nemogućnosti primanja glukoze iz krvotoka.

Učestalo mokrenje


  Učestalo mokrenje je vrlo često povezano s dijabetesom. Naime, glukoza djeluje kao osmotski diuretik i on privlači vodu.

Bubrezi obično ne dopuste da glukoza uđe u urin, ali ako je razina glukoze u krvi viša od 11 mmol / L, glukoza se pojavljuje u urinu, a to povlači vodu s njom previše. Dakle, ljudi s  većom razinom glukoze u krvi  češće idu u wc.

Izvor: megagiga.info

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi