Jedna od biljaka za čija se ljekovita svojstva rijetko kada čuje. Ona je preporuka svakog ljekara alternativne medicine!
Postoje različiti sinonimi za sremuš, među kojima su ubica otrova, divlji ili medveđi luk
Koristi se za sprečavanje infekcijskih upala sluzokože, povoljno utiče na otklanjanje crijevnih parazita, a u narodu se još od starih dana smatra veoma ljekovitom biljkom i koristi se za prečišćavanje sistema za varenje, jetre i krvi
Odličan je za kardiovaskularni sistem, otklanja aterosklerozu i smanjuje hipertenziju
Pomaže u iscjeljivanju rana jer može da se koristi kao antibakterijsko sredstvo. Čisti disajne kanale i pomaže u liječenju bronhitisa, nesanice, kao i različitih vidova glavobolja
Pošto je bogat raznim mineralima, šećerom, karotenom, etarskim uljima i vitaminom C, mnogi naučnici u oblasti biohemije ga smatraju zdravijim i od bijelog luka, jer zbog obilja alicina, krvne sudove čini elastičnijim i mlađim
Ljudi ne bi imali problema sa raznim bolestima kada bi češće konzumirali sremuš, rekao je nemački naučnik Johan Kincle
Na razne načine se može koristiti u ishrani, kao dodatak supama ili čorbama, ili pak u kombinaciji sa zelenom salatom ili zasebno
Od lukovica koje se prikupljaju ljeti ili u jesen, mogu se napraviti različiti lijekovi, a listovi se beru prije cvjetanja
Kako bi sremuš povoljno djelovao na vaš organizam potrebno je da ga konzumirate oko 2-3 nedelje najmanje
Tinkitura za borbu protiv hipertenzije
Protiv zakrčenja krvnih sudova, alternativna medicina preporučuje tinkituru od sremuš, a takođe i za visok krvni pritisak.
U staklenu bocu sipa se 3-4 prsta komovice i doda se 250 grama lukovice sremuša. Sremuš se prethodno treba izgnječiti varjačom. Kada izmješate rakiju i izgnječeni sremuš, kašu prebacite u flašu od tamnog stakla i dodajte ostatak komovice od 1 litra. Povremeno mješajte štapićem. Napitak ostaviti da odstoji 14 dana na sobnoj temperaturi, a onda ga treba procijediti i držati u frižideru. Svakog jutra i večeri 20-ak kapi tinkitire pomješajte sa pola čaše jogurta ili mlijeka – mlijeko ne smije biti toplo.
Sremuš hljeb
Samljeveni sremuš pomješajte sa 250 grama bijelog oštrog brašna. Dodajte 2 kašike soli i ulja i nakon toga dodajte još malo integralnog brašna. Dodati kašičicu šećera i kvasac, umjesite. Kada tijesto naraste, prebacite ga u pleh. Pecite ga na 220 stepeni 30 minuta.
Izvor: fokuzz.com
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
ŠTA JE DISKUS HERNIJA Diskus hernija se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine. Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proce...
-
Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi “Odjel za rak” nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastit...
-
Sastojci 1 glavica kiseli kupus 4 glavice crni luk 2 straka praziluk 3 male soljice pirinac 1 kasika sitn...
-
Ukoliko mislite da imate najbolji način za odmrzavanje hrane za tili čas, razmislite opet… Istraživanja su pokazala da svi mi pogrešno ...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Kao što većina ljudi koja je probala to već zna, gubitak težine je vrlo težak proces. To znači da bismo trebali češće piti običnu vodu, vj...
-
Osim opcije uklanjanja, imate opciju prirodnog liječenja, a u nastavku vam predstavljamo najbolja prirodna sredstva za njihovo uklanjanje:...
-
Može li mršavljenje biti jednostavno? Može, ako slijedite dvodnevnu dijetu. Vrlo je jednostavna: na dijeti ste svega dva dana u tjednu...
0 komentari:
Objavi komentar