ČAJ OD LISTA KUPINE – ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Već tisuće godina, lišće kupina se koristi prilikom prevladavanja raznih zdravstvenih tegoba, od nečega jednostavnog kao što je grlobolja do opasnih bolesti, kao što je rak. Ovo nije iznenađenje jer lišće spomenute biljke sadrži veliki broj sastojaka koji imaju antioksidansna svojstva.


Čaj od lista kupine – Zdravstvene prednosti


O LJEKOVITOST LISTA KUPINE

Svi znaju da su antioksidansi moćne molekule koje neutrališu prisustvo slobodnih radikala u tijelu, i tako otpremaju mnogobrojne zdravstvene tegobe koje mogu dovesti u pitanje zdravlje, pa čak i život čovjeka.

Iako je lišće kupine tradicionalno korišteno u oblogama pretežno za kožne bolesti, iritacije i rane, danas je mnogo popularnija metoda pretvaranja ovakvog lišća u čaj, to jeste u sveobuhvatnu preventivu i lijek, što ovaj čaj zapravo jeste.



Ovih dana, sušeno lišće kupina možete nabaviti preko interneta, ali i u svim bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane. Predlaže se da se konzumira tako što nekoliko kašika sušenog lišća stavite u šolju ključale vode, na maksimalno pet minuta. Ako prekoračite ovu vremensku granicu možete napraviti kontraefekat, jer tanini koji se nalaze u lišću kupina mogu izazvati gorak ukus u samom čaju.

Kada već govorimo o taninima, ove gorke organske supstance koje dolaze u žutoj i smeđoj boji su odgovorne za pozitivna svojstva lišća kupina. Bilo da imate loše zdravstveno stanje koje bi se moglo popraviti upotrebom lišća kupine ili jednostavno želite da budete na oprezu, konzumiranje čaja od lista kupine je odlična ideja. Ovakav čaj bi mogao postati savršena zamjena za kafu i ostale kofeinske napitke, ali sa jednom bitno razlikom – neće ostaviti posljedice unosa kofeina na vaše tijelo. Čaj od lista kupine bi ste trebali konzumirati na redovnoj bazi. Ipak morate imati na umu da ne smijete da konzumirate previše ovoga čaja, naročito ako ste osjetljivi na tanine.



ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ČAJA OD LISTA KUPINE:

1. ČAJ OD LISTA KUPINE SMIRUJE UPALJENO GRLO I GLAVOBOLJU

Čaj od lista kupine koji je prethodno ohlađen na sobnu temperaturu može se koristiti za ispiranje usta ako imate problema sa natečenim desnima. Savršen je i ako imate upaljeno grlo. Slobodno možete popiti dvije do tri šolje čaja od lista kupine ako imate neke od spomenutih problema sa usnom šupljinom.

2. ZDRAV ČAJ SMIRUJE STOMAČNE PROBLEME I DIJAREJU

Čaj od lista kupine je poznat po tome što na organizam, tačnije na probavu, djeluje zatvarajuće, pa ga tako možete konzumirati ako imate stomačnih problema. Ovakav čaj je naročito koristan ako imate dijareju. Tradicionalni recepti predlažu da se osim lista kupine doda i list peperminta, za još bolje rezultate.





3. POZNATO JE DA OVAKAV ČAJ SMANJUJE BOL U ZGLOBOVIMA I MIŠIĆIMA

Tradicionalni ljekari predlažu korištenje čaja od lista kupine onima koji pate od otečenih zglobova i mišića. To je zbog kontra upalnih svojstva koje napitak ima. List kupine se često miješa sa korom bijele vrbe kao i sa koprivama i lišćem preslice za kontrolu reumatskih pojava.

4. ČAJ OD LISTA KUPINE SMANJUJE STARENJE KOŽE

Jedna odlična karakteristika čaja od lista kupine je ta što sprječava enzime koji se aktiviraju prilikom UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Naročito ako ste osoba opsjednuta ljepotom, ne želite da ti enzimi budu aktivni, jer potiču starenje kože. Konzumiranjem čaja od lista kupine sprječavate te enzime, pa vaša koža ostaje mekana i ne stari velikom brzinom.

5. SMANJUJE ŠANSU ZA POJAVLJIVANJE RAKA

Svi dobro znamo da slobodni radikali mogu da naprave razne zdravstvene probleme, uključujući i rak. Nekoliko studija je pokazalo da biljke koje su bogate antioksidansima, kao što su kupine, mogu da spriječe rast, kao i širenje, ćelija raka. Ako pijete čaj od lista kupine na redovnoj bazi napravili ste jedan veliki pametan korak prema prevenciji raka.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi