Korisne informacije o nacinu koristenja i pripreme bijelog luka za koje malo ko zna.
Svaka celija u biljci poznatoj kao bijeli luk ili cesnjak, sadrzi jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/ ,a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi celije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena.
Ostecivanjem celije, to jest sjeckanjem ili gnjecenjem bjelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slucaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifican miris i ukus bijelog luka. Sto je jos vaznije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunolosku i ljekovitu vrijednost bjelom luku.
Ovo sto sam do sada napisao i nije neko revolucionarno otkrice. Skoro svaka domacica sjecka i gnjeci bijeli i formira alicin, a bez poznavanja hemije i hemijskih reakcija koje se desavaju u tom procesu.
U cemi je onda tajna?? Bijeli luk i njegove tajne.
Sitnijim sjeckanjem, gnjecenjem i pasiranjem bijelog luka, formira se veca kolicina alicina i time se pojacavaju ljekovita svojstva. Ovo nije kraj price, i moguce je jos vise pojacati ljekovitost. Maksimalna iskoristenost dobja se ako se isjeckani ili izgnjeceni bijeli luk ostavi da stoji 5 do 10 minuta. Ovo kratko vrijeme potrebno je da se formira optimalna kolicina ovoga ljekovitog alicina.
Bijeli luk skrivene vrijednosti
Ako ne ostavite bijeli luk da odstoji poslije sjeckanja ili gnjecenja, necete maksimalno iskoristiti njegova ljekovita i imunoloska svojstva.
Popular Posts
-
Jetra je jedan od najvažnijih organa, a njena oštećenja mogu znatno uticati na zdravlje, ali i na dugovječnost. Ona ima veoma važnu ulogu...
-
Ovaj lijek pomaže kod liječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima. Kad...
-
Nekoliko savjeta kako da iskoristite bijeli luk i sebi olakšate život. Protiv gljivica na stopalima Preporučljivo je držati stopala 30...
-
Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni koren đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. ...
-
Ako ste mislili da su stopala manje bitan dio tijela, onda se varate. Noge su najvrijednije i pretrpe mnoge fizičke aktivnosti. Ak...
-
Novo istraživanje koje je obuhvatilo je 46 odraslih osoba s malo povišenim nivoima glukoze u krvi, ali bez prethodne dijagnoze šećerne bol...
-
Napada stanice raka koje se počnu raspadati u roku od 48 sati, a također ostavljanja zdrave stanice netaknutima. Ova nepravedno za...
-
Jednodnevna dijeta će učiniti da vaše tijelo zaboravi na praznično prejedanje Praznična hrana jeste ukusna i lijepa, ali umije da stvor...
-
Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kos...
-
Mješavina limuna sa bijelim lukom – vjerovatno mislite o korišćenju ovih super zdravih namirnica za davanje arome ribi ili da napravite d...
0 komentari:
Objavi komentar