BIJELI LUK – NEPOZNATI NAČIN POJAČAVANJA LJEKOVITIOSTI

Korisne informacije o nacinu koristenja i pripreme bijelog luka za koje malo ko zna.
Svaka celija u biljci poznatoj kao bijeli luk ili cesnjak, sadrzi jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/ ,a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi celije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena.




Ostecivanjem celije, to jest sjeckanjem ili gnjecenjem bjelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slucaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifican miris i ukus bijelog luka. Sto je jos vaznije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunolosku i ljekovitu vrijednost bjelom luku.

Ovo sto sam do sada napisao i nije neko revolucionarno otkrice. Skoro svaka domacica sjecka i gnjeci bijeli i formira alicin, a bez poznavanja hemije i hemijskih reakcija koje se desavaju u tom procesu.





U cemi je onda tajna?? Bijeli luk i njegove tajne.
Sitnijim sjeckanjem, gnjecenjem i pasiranjem bijelog luka, formira se veca kolicina alicina i time se pojacavaju ljekovita svojstva. Ovo nije kraj price, i moguce je jos vise pojacati ljekovitost. Maksimalna iskoristenost dobja se ako se isjeckani ili izgnjeceni bijeli luk ostavi da stoji 5 do 10 minuta. Ovo kratko vrijeme potrebno je da se formira optimalna kolicina ovoga ljekovitog alicina.

Bijeli luk skrivene vrijednosti
Ako ne ostavite bijeli luk da odstoji poslije sjeckanja ili gnjecenja, necete maksimalno iskoristiti njegova ljekovita i imunoloska svojstva.




0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi