Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprječava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad nerava i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućuje zgrušavanje krvi i podstiče san.
Takođe je važan za rad imunoloških ćelija te zdravu kožu i kosu.
Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.
Ljuske od jaja sadrže 90 posto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da liječi simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska te pdstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.
Štitna žlijezda
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procjedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Gastritis, čir
Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku.
Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije spavanja.
Za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.
Izvor: kucnilekar
Popular Posts
-
Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sasto...
-
Uz pomoć mešavine maslinovog ulja, limunovog soka i piva, neki ljudi tvrde da su uspjeli da izbace kamen iz bubrega. “Ja sam izbacio k...
-
U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koji će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. ...
-
Ovaj napitak je bogat dragocjenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičme...
-
Jasno je da svi toksini u organizmu stvaraju otpad i da je važno s vremena na vrijeme uklanjati toksine i njihov otpad. Postoje različi...
-
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, b...
-
Mnoge žene troše dosta novca na razne kozmetičke preparate, koji obično nisu toliko djelotvorni, a u svojoj kuhinji imaju savršen serum p...
-
Ulošci za detoksikaciju su po prvi put primjenjeni u Japanu. Postavljaju se na tabane prije spavanja, a ujutro, kada ih skinete, vidjećete...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Sastojci 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije 250 gr šećera 3 vanilijin šećera 1 čokolade za kuhanje 200 gr mljevenih lješnjaka ...


0 komentari:
Objavi komentar