“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.
Gljivično oboljenje stopala
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju (poznate još kao onihomikoza ili tinea unguium) su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, te u manjoj mjeri Epidermophyton floccosum.
Gljivice na noktima simptomi
promjena boje nokta -nokat može biti bjeličast, žut ili zelenosmeđe boje
zadebljanje nokta -pored zadebljanja, postaje krh i iskrivljen. Te krhotine od uništenog dijela nokta se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dijela pa se cijeli nokat odvaja od svog ležišta.
Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima ?
Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta. U početnom stadijumu dolazi do promjene boje nokta, on postaje zadebljan, krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije. Postoje mnogi medikamenti koji su dosta uspješni i djelotvorni za otklanjanje pomenutih problema, mi ćemo vam recpt za idealnu kremu koja pomaže prirodnom liječenje bez hemije.
Sastojci:
tri kaškice svinjske masti (koristit plastičnu kaškicu)
tri čehna bijelog luka
1 kaškica vode
2 kaškice jabukovog sirćeta
malo cimeta
Priprema:
Sitno isjeckajte bijeli luk, ili ga stavite u blender i izblendajte, zatim dodajite postepeno ostale sastojke i blendajte ih dobro (ili miješajte). Prvo dodajte vodu (1 kaškicu), i sve to opet dobro izmješajte ili izblendajte ponovo, nakon tog 2 kaškice sirćeta i blendajte opet, sve dok ne dobijete sok. U plastičnu posudu (može kutiju od iskorištene kreme) stavite 3 kaškice svinjske masti, potom dodajte malo cimeta, i iscijedite sok koji ste dobili blendanjem navedenih sastojaka (najbolje kroz gazu), i sve to dobro izmiješajte plastičnom kaškicom. Vaša mast je spremna!
Primjena:
S ovom masti je potrebno 1-2 puta dnevno mazati noge. Prvo noge operite pH neutralnim sapunom, i dobro posušite. Pazite da taj peškirić ne upotrijebite za drugi dio tijela, da ne biste prenijeli infekciju. Trebali biste osjećati poboljšanje nakon nekoliko dana. Budite uporni, jer gljivice su tvrdoglave.
Popular Posts
-
Jetra je jedan od najvažnijih organa, a njena oštećenja mogu znatno uticati na zdravlje, ali i na dugovječnost. Ona ima veoma važnu ulogu...
-
Ovaj lijek pomaže kod liječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima. Kad...
-
Nekoliko savjeta kako da iskoristite bijeli luk i sebi olakšate život. Protiv gljivica na stopalima Preporučljivo je držati stopala 30...
-
Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni koren đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. ...
-
Ako ste mislili da su stopala manje bitan dio tijela, onda se varate. Noge su najvrijednije i pretrpe mnoge fizičke aktivnosti. Ak...
-
Novo istraživanje koje je obuhvatilo je 46 odraslih osoba s malo povišenim nivoima glukoze u krvi, ali bez prethodne dijagnoze šećerne bol...
-
Napada stanice raka koje se počnu raspadati u roku od 48 sati, a također ostavljanja zdrave stanice netaknutima. Ova nepravedno za...
-
Jednodnevna dijeta će učiniti da vaše tijelo zaboravi na praznično prejedanje Praznična hrana jeste ukusna i lijepa, ali umije da stvor...
-
Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kos...
-
Mješavina limuna sa bijelim lukom – vjerovatno mislite o korišćenju ovih super zdravih namirnica za davanje arome ribi ili da napravite d...
0 komentari:
Objavi komentar