Korisne informacije o nacinu koristenja i pripreme bijelog luka za koje malo ko zna.
Svaka celija u biljci poznatoj kao bijeli luk ili cesnjak, sadrzi jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/ ,a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi celije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena.
Ostecivanjem celije, to jest sjeckanjem ili gnjecenjem bjelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slucaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifican miris i ukus bijelog luka. Sto je jos vaznije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunolosku i ljekovitu vrijednost bjelom luku.
Ovo sto sam do sada napisao i nije neko revolucionarno otkrice. Skoro svaka domacica sjecka i gnjeci bijeli i formira alicin, a bez poznavanja hemije i hemijskih reakcija koje se desavaju u tom procesu.
U cemi je onda tajna?? Bijeli luk i njegove tajne.
Sitnijim sjeckanjem, gnjecenjem i pasiranjem bijelog luka, formira se veca kolicina alicina i time se pojacavaju ljekovita svojstva. Ovo nije kraj price, i moguce je jos vise pojacati ljekovitost. Maksimalna iskoristenost dobja se ako se isjeckani ili izgnjeceni bijeli luk ostavi da stoji 5 do 10 minuta. Ovo kratko vrijeme potrebno je da se formira optimalna kolicina ovoga ljekovitog alicina.
Bijeli luk skrivene vrijednosti
Ako ne ostavite bijeli luk da odstoji poslije sjeckanja ili gnjecenja, necete maksimalno iskoristiti njegova ljekovita i imunoloska svojstva.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Imate bolove u kičmi, leđima čak i u nogama, pretežno dolazi od previše sjedenja ili velikog fizičkog napora, prestanite da se brinete, ...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Legenda govori da je vidac dobio latinski naziv Euphrasia prema grčkoj graciji Euphrosyini (čije ime znači radost) jer on obraduje svakoga...
-
U svojoj knjizi dr Maner tvrdi da je procenat izlječenja viši od 90 odsto, a ujedno navodi i listu namirnica bogatih ovim važnim vitaminom...
0 komentari:
Objavi komentar