Ukusan i jeftin recept koji pomaze sa anemijom, niskim zeljezom i ostecenom jetrom.
Kopriva ili zara je jos jedna vrsta u dugom nizu korova, a najpoznatija je po “zarenju” koje izazove crvenilo koze i bijele plikove koji svrbe i bole u isto vrijeme.
Djeca, kad se ozare, tjese se govoreci:”Neka, neka, to je zdravo!”. Djeca nisu daleko od istine.
Ne znam koliko se zdravo ozariti, ali cinjenica je da je ova biljka istinski dar prirode: odlican izvor bjelancevina, bogata vitaminima A,B i C, zeljezom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i cinkom! Kopriva pomaze detoksifikaciji organizma, poboljsava krvnu sliku, a “usput” jaca i odrzava zdravom kozu i kosu.
Jednostavan nacin da iskoristite sve blagodeti ove biljke je da pripremite supu.
Potrebno za supu od koprive:
Jedan crveni luk srednje velicine
Dva cesnja bijelog luka
Dva cm svjezeg dzumbira/dzindzera
Dvije supene kasike maslinovog ulja
Jedan litar brota od povrca - Recept za brot od povrca.
Dva sveznja svjeze koprive
Nekoliko listova spinata ili rastike
Dvije supene kasike rize
Soli i bibera po ukusu
Po ukusu i zdravstvenoj situaciji moze se dodati i parmezan ili mileram.
Ako je sami skupljate, adekvatno se pripremite. Obavezno ponesite vrtlarske rukavice, makaze i posudu.
Nacin prirpreme supe od koprive:
Isjeckajte crveni i bijeli luk i narendajte dzumbir.
U lonac ili tavu dodajte maslinovo ulje i samo jednu kasiku brota.
Sve lagano izdinstajte na maslinovom ulju. (dodati samo jednu kasiku brota za dinstanje na maslinovom ulju)
Kad je sve izdinstano, dodajte ostatak brota od povrca.
Dodajte opranu koprivu i rizu.
Ostavite da se krcka oko 15 minuta ili dok se riza ne skuva.
Ispasirajte u blenderu ili procesoru za hranu.
Posluzite sa narendanim parmezanom.
Prijatno!
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Imate bolove u kičmi, leđima čak i u nogama, pretežno dolazi od previše sjedenja ili velikog fizičkog napora, prestanite da se brinete, ...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Legenda govori da je vidac dobio latinski naziv Euphrasia prema grčkoj graciji Euphrosyini (čije ime znači radost) jer on obraduje svakoga...
-
Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su p...
0 komentari:
Objavi komentar