“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.
Gljivično oboljenje stopala
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju (poznate još kao onihomikoza ili tinea unguium) su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, te u manjoj mjeri Epidermophyton floccosum.
Gljivice na noktima simptomi
promjena boje nokta -nokat može biti bjeličast, žut ili zelenosmeđe boje
zadebljanje nokta -pored zadebljanja, postaje krh i iskrivljen. Te krhotine od uništenog dijela nokta se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dijela pa se cijeli nokat odvaja od svog ležišta.
Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima ?
Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta. U početnom stadijumu dolazi do promjene boje nokta, on postaje zadebljan, krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije. Postoje mnogi medikamenti koji su dosta uspješni i djelotvorni za otklanjanje pomenutih problema, mi ćemo vam recpt za idealnu kremu koja pomaže prirodnom liječenje bez hemije.
Sastojci:
tri kaškice svinjske masti (koristit plastičnu kaškicu)
tri čehna bijelog luka
1 kaškica vode
2 kaškice jabukovog sirćeta
malo cimeta
Priprema:
Sitno isjeckajte bijeli luk, ili ga stavite u blender i izblendajte, zatim dodajite postepeno ostale sastojke i blendajte ih dobro (ili miješajte). Prvo dodajte vodu (1 kaškicu), i sve to opet dobro izmješajte ili izblendajte ponovo, nakon tog 2 kaškice sirćeta i blendajte opet, sve dok ne dobijete sok. U plastičnu posudu (može kutiju od iskorištene kreme) stavite 3 kaškice svinjske masti, potom dodajte malo cimeta, i iscijedite sok koji ste dobili blendanjem navedenih sastojaka (najbolje kroz gazu), i sve to dobro izmiješajte plastičnom kaškicom. Vaša mast je spremna!
Primjena:
S ovom masti je potrebno 1-2 puta dnevno mazati noge. Prvo noge operite pH neutralnim sapunom, i dobro posušite. Pazite da taj peškirić ne upotrijebite za drugi dio tijela, da ne biste prenijeli infekciju. Trebali biste osjećati poboljšanje nakon nekoliko dana. Budite uporni, jer gljivice su tvrdoglave.
Popular Posts
-
Теški mеtаli su čеstо vеzаni zа pојаvu mnоgih zdrаvstvеnih prоblеmа kао štо su bоlеsti srcа, rаk, еmоciоnаlni prоblеmi, pogoršanje kоgniti...
-
Ovaj lijek pomaže kod lječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima. ...
-
Artritis je oboljenje vezivnog tkiva koje se najčešće razvija s godinama, ali sve više mladih ljudi, usljed stresnog života, pati od probl...
-
Ako voliš isključivo biljne proizvode za njegu i uljepšavanje kose te ako tvoja kosa i vlasište ne podnose kemikalije iz kupovnih proizvod...
-
Proširene vene ili Variksi su izdužene, nepravilno proširene , izvijugane vene, kojima je promenjena struktura zida, i koji se kao ljubiča...
-
Iako su mu ljekari davali male šanse da preživi, Božo je odlučio da se ne preda. Isposničkog izgleda, sa malo nade za oporavak, informisao...
-
Ovaj recept pronađen je u drevnom manastiru na Tibetu ispisan na glinenim pločicama. Zapisan je prije više od 2.000 godina, a pripemljeni ...
-
Visoki tlak je pošast modernog doba. Danas ova bolest pogađa 80% starijeg stanovništva i 40% ljudi starijih od 35 godina. Ako imate vis...
-
Osjećate umor i nedostatak energije, podočnjake ne možete prikriti ni najboljom šminkom, a koža vam je suha? Sve su to znaci da vam je ti...
-
Jednodnevna dijeta će učiniti da vaše telo zaboravi na praznično prejedanje Praznična hrana jeste ukusna i lepa, ali ume da stvori ra...
0 komentari:
Objavi komentar