Mnoge stvari ne znamo o namirnicama koje unosimo u svoj organizam, a kvasac je samo jedna od njih. Sada rješavamo misteriju o tome kako baš on utiče na vaše zdravlje.
Kada spomenete kvasac sigurno prvo pomislite na hljeb. O zdravlju hljeba se stalno raspravlja, ali šta je sa uticajem kvasca na vaš organizam?
Kvasac kao pojedinačna namirnica je apsolutno zdrav.
Naime, kvasac je bogat izvor vitamina B, koji pospješuje funkcionisanje nervnog sistema, a pored toga pomaže u regeneraciji kože, kose i noktiju.
Osim ove dobrobiti, njegovih 18 aminokiselina ga deklarišu kao proteinsku bombu, što u svakom smislu pogoduje zdravlju organizma.
Kvasac sadrži i glikogen, zbog čega je jako hranljiv, ali i mnoge enzime i čak 15 minerala.
Ako biste konzumirali ovu namirnicu svaki dan poslije jela, i to samu, vaše zdravlje bi bilo besprijekorno.
Međutim, jako mali broj ljudi na ovaj način primenjuje kvasac u ishrani. Većina ga unosi kao pomoćni sastojak hljeba i peciva.
U ovoj formi, kvasac gubi sve svoje dobrobiti.
U kombinaciji sa brašnom, on stvara smjesu koja se lijepi za zidove crijeva, pa automatski dolazi do problema sa varenjem tako što je sprečena aktivna apsorpcija hranljivih materija. Kao posljedica stvaranja ove gotovo cementne naslage u crijevima, može da dođe i do njihovog ozbiljnog oboljevanja, što utiče na kompletno zdravlje organizma.
Smetnje u varenju se javljaju i zbog pojačanog vrenja, do kojeg dolazi kada se kvasac kombinuje sa šećerima, što je slučaj i pri pravljenju hljeba, i pri pripremanju peciva.
Dakle, ukoliko želite da sačuvate zdravlje, kvasac jedite zasebno, iako nije najukusija namirnica
Izvor: telegraf
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Imate bolove u kičmi, leđima čak i u nogama, pretežno dolazi od previše sjedenja ili velikog fizičkog napora, prestanite da se brinete, ...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Legenda govori da je vidac dobio latinski naziv Euphrasia prema grčkoj graciji Euphrosyini (čije ime znači radost) jer on obraduje svakoga...
-
Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su p...
0 komentari:
Objavi komentar