Soda bikarbona pomaže kod sunčevih opeklina. Svrbež i zatezanje kože može se ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šalice sode bikarbone.
Nedavnom izjavom kako “sterilizira svoje tijelo” kupanjem u kadi u koju doda tek žlicu sode bikarbone, glumica January Jones pridružila se “revivalu” tvari u čiju se ljekovitost mnogi ponovno kunu. Tako nekoć narodne recepte sa sodom bikarbonom danas možete pročitati u brojnim (inozemnim) medijima u kojima ih preporučuju liječnici. Može se vidjeti niz informacija i raznih savjeta na internetu, pročitati tekstove u kojima se poručuje da se sodom rješava zadah iz usta, eliminiraju akne s lica, izbjeljuju zubi, a posebno se naglašava vraćanje kiselosti organizma u ravnotežu.
Sadrži velike količine natrija
O učincima, ali i mitovima napisan je niz članaka te valja istaknuti kako samoliječenju sodom bikarbonom treba svakako prethoditi savjetovanje s liječnikom. Koliko, kada, na koji način te dokad se smije koristiti sodom, pitanja su za koje odgovore treba potražiti od liječnika.
– Zbog svoje blage lužnatosti, može se koristiti kao neutralizator klorovodične kiseline kod gastritisa, peptičkog čira, dispepsije i GERB-a. Kada se koristi u medicinske svrhe, tada se kaže da pripada grupi lijekova pod nazivom antacidi. Svi antacidi, kao skupina lijekova, mogu interferirati s velikim brojem drugih lijekova pa se prije početka konzumacije sode bikarbone treba posavjetovati s liječnikom – objašnjava Petra Pažin, magistra nutricionizma iz Poliklinike Bagatin.
Nadalje, soda bikarbona pomaže kod sunčevih opeklina te se svrbež i zatezanje kože može ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šalice sode bikarbone. Ipak samoliječenja uz pomoć ovog sastojka trebaju se suzdržati trudnice, dojilje i djece te pojedini kronični bolesnici.
U prašku i mineralnoj
– Na oprezu trebaju biti i osobe na prehrani bez soli, odnosno natrija. Naime, soda bikarbona sadržava velike količine natrija koji predstavlja problem bubrežnim bolesnicima i ljudima koji imaju hipertenziju.
Također, sodu bikarbonu ne bi trebale konzumirati osobe koje imaju intestinalno krvarenje, edeme, probleme s mokrenjem, bolesti srca i jetre. Obvezno izbjegavajte konzumaciju mlijeka uz sodu bikarbonu jer može dovesti do nuspojava. Naime, visoki sadržaj kalcija u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu – objašnjava magistra Pažin.
Inače, znanost sodu bikarbonu definira kao neorgansku tvar, a primarna joj je upotreba, kaže ova nutricionista, u prehrambenoj industriji. Stoga nabraja da se soda koristi u proizvodnji dodataka za dizanje tijesta kao što je prašak za pecivo i pečenje, u proizvodnji pjenušavih pića i mineralnih voda.
Izvor: vecernji
Popular Posts
-
SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bj...
-
Iako kašalj i prehlada su bezopasni jer oni mogu biti, postoji nešto stvarno iritira o kašljanja i kihanja cijelo vrijeme. Kašalj otežava...
-
Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna...
-
Nikad jednostavnije i nikad učinkovitije! Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako...
-
Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorim...
-
Sastojci 180 g putera ili margarina 8 kašika brašna 650 ml mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer fil: po ukusu mljeveni i...
-
Prema brojnim zdravstvenim stručnjacima, nepravilno držanje tela je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima, zglobovima i nogama. Stoga...
-
Štetne tvari se skladište u organizmu i kvare normalni ritam njegovog rada, unistavajućimetabolizam, pa ljudi počinju osjećati vrlo loše. ...
-
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pra...
-
Zbog zdrave količine vitamina E, smatraju se hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Orašast...


0 komentari:
Objavi komentar