Postoji mnogo razloga zašto bosiljak treba češće da dodajete u jela. Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu.
Snažan antioksidans
Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, šite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.
Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta- karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.
Odličan za srce i krvne sudove
U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.
Prirodni antibiotik
Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.
Bosiljak u kulinarstvu
Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.
Od svježe naseckanog bosiljka s bijelim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput tjestenine, pirinča i brusketa.
Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomiješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svežeg bosiljka, mocarele i paradajza.
Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.
Izvor: webtribune.rs
Popular Posts
-
Promjenom nekih navika u kućanstvu možete znatno uštedjeti na struji bez da vam standard življenja imalo pati, a to će posebno značiti umi...
-
Kako sami sebi pripremiti ljekovite pripravke od crne rotkve? Sirup protiv bronhijalne astme od crne rotkve SASTOJCI: 2 čaše sok...
-
Mnogo toga znamo reći u ljutnji svojim voljnima, pa se kasnije pokajemo. Trebate se naučiti kontrolisati i fino objasniti neke stvari, a n...
-
Akademik Filatov savetovao je svoje pacijente da koriste, pored bolničkog lečenja, ovu čudotvornu mešavinu, a svi koji su ga probali bil...
-
Do sad ste isprobali mnoge lijekove koji utiču na štitnu žlijezdu ali rezultati nisu bili zadovoljavajući? Isprobajte ovaj potpuno prir...
-
Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog djelovanja je fascinantan. Prema svom porijeklu on je jednogodišnja ze...
-
Većina žena ne zna da postoji i prirodni lijekovi za infekcije koji su dostupni svima. A to možete uradti i vašem domu bez ičijeg prisus...
-
Generalno, mnogi ne znaju koje sve negativne posledice ovog pića koje ono ima po naše zdravlje. Najgore od svega što se ono u velikoj koli...
-
Panchamrit ili Panchamrita je napitak koji se u indijskoj duhovnoj tradiciji nudi Božanstvu prilikom puje (obožavanja). Riječ Panch...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
0 komentari:
Objavi komentar