Postoji mnogo razloga zašto bosiljak treba češće da dodajete u jela. Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu.
Snažan antioksidans
Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, šite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.
Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta- karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.
Odličan za srce i krvne sudove
U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.
Prirodni antibiotik
Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.
Bosiljak u kulinarstvu
Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.
Od svježe naseckanog bosiljka s bijelim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput tjestenine, pirinča i brusketa.
Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomiješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svežeg bosiljka, mocarele i paradajza.
Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.
Izvor: webtribune.rs
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
ŠTA JE DISKUS HERNIJA Diskus hernija se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine. Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proce...
-
Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi “Odjel za rak” nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastit...
-
Sastojci 1 glavica kiseli kupus 4 glavice crni luk 2 straka praziluk 3 male soljice pirinac 1 kasika sitn...
-
Ukoliko mislite da imate najbolji način za odmrzavanje hrane za tili čas, razmislite opet… Istraživanja su pokazala da svi mi pogrešno ...
-
Kao što većina ljudi koja je probala to već zna, gubitak težine je vrlo težak proces. To znači da bismo trebali češće piti običnu vodu, vj...
-
Osim opcije uklanjanja, imate opciju prirodnog liječenja, a u nastavku vam predstavljamo najbolja prirodna sredstva za njihovo uklanjanje:...
-
Može li mršavljenje biti jednostavno? Može, ako slijedite dvodnevnu dijetu. Vrlo je jednostavna: na dijeti ste svega dva dana u tjednu...
0 komentari:
Objavi komentar