U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mjesto jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se.
Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cijele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama. Nije većini ljudi tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj ljekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svjež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.
Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitаminа K, mаngаna, mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа, аntioksidаnte holin, betа-kаroten, indol… a crveni kupus sаdrži i veću količinu ovih ljekovitih sastojaka nego zeleni.
Mnoge studije dokаzаle su dа kontinuirana upotreba soka od kupusa smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje. Posebno povoljno deluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usljed velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da djeluje i preventivno protiv nastanka raka.
Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda. Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju. Vjerovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali – odgovor je ne! Možemo ga zvati dr Kupus.
Recept za jednostavan sok
Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isječete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac dok curi sok, pa potom ubacite novu turu. I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma.
Dakle, pripremite:
– 1/4 ili 1/2 glavice kupusa
– 1/4 čaše vode
Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dvije šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu…
Izvor: telegraf
Popular Posts
-
Dr. Johanna Budwig, poznata njemačka biokemičarka, pedesetih je godina 20. stoljeća osmislila uljno-proteinsku prehranu koja može pomoći u...
-
Budimo realni: Svakom domaćinu i domaćici, higijena kuće je na prvom mjestu – ali niko nije rekao da će to biti lako! Međutim, uz pomoć ov...
-
Dolazi nam hladno vrijeme i temperature ispod nule. Ukoliko nemate garažu za vaš automobil vjerovatno ćete mnoga jutra biti suočeni sa slo...
-
Naša tijela su prvenstveno na bazi vode, od kojih pH utječe na naše zdravlje i na kraju bolest. Zbog naših tipičnih “modernih” načina...
-
Pritisnite ove tačke i dva minuta ne podižite prst sa njih. Rezultat je odmah vidljiv. NEVJEROVATNO!Mnogi ne znaju, ali svakodnevno pritiskanje određenih dijelova tijela, može sprečiti promjene raspoloženja, pa čak i bolove. Najbo...
-
Radili smo dugo na istraživanju, kada je neko od nas shvatio – Kinezi uopšte ne jedu mliječne proizvode, otkriva Džejn. Da li ste čuli ...
-
Za vrijeme spavanja, tijelo se oporavlja i razvija mišiće, ali ne čini ništa oko masti. Metabolizam se mora poboljšati, to jest, tijelo ...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
U ugrijanu toplu šolju ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode i ostavite da ostoji 25-30 minuta...
-
Na društvenim mrežama se, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, pojavila ova interesantna i poučna priča. Biće vam potreban samo jeda...
0 komentari:
Objavi komentar