JABUKOVO SIRĆE: Detoksikuje organizam, topi masti oko struka i čisti kožu (Recepti)

Jabukovo sirće za lice kako se koristi
Jabukovo sirće za lice dokazano je delotvorno kod problematične kože, naročito kada su posredi bubuljice i akne. Osim toga ono ima široku primenu, a zavidni efekti na zdravlje su raznovrsni i kreću se od lečenja štucavice pa sve do prevencije kancera.  Ono se još koristi i kod ublažavanja simptoma prehlade, pomaže kod dijabetesa, srčanih problema, visokog holesterola i  raznih drugih tegoba.



S druge strane, u literaturi se često govori da je nega lica ovim prirodnim preparatom najbolji način za očuvanje dobrog izgleda i elastičnosti kože. Upotrebljava se još i za negu noktiju, kose, protiv peruti, ekcema, opekotina, pa čak i za mršavljenje.  Čitajte dalje kako bi saznali kako se koristi jabukovo sirće za lice, za negu kose, i saznajte više o njegovim lekovitim svojstvima ali i o nuspojavama koje mogu nastati ako se nepravilno koristi.

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta su neverovatna

Jabukovo sirće ima veliki uticaj na organizam. Istraživanja su dovela do zaključka da pomaže kod velikog broja tegoba, a ovde ćemo vam predstaviti samo neka od njegovih efekata za koje verovatno niste znali.

Pomaže kod stomačnih tegoba i loše probave

Ako je glavni uzrok dijareje bakterijska infekcija, malo jabukovog sirćeta pomešanog sa vodom ili bistrim sokom od jabuke, pomoćiće u rešavanju problema zbog svog antibiotičkog svojstva. Pošto u sebi sadrži pektin, često se u narodnoj medicini koristi i za lečenje stomačnih grčeva.

Kako bi se rešili problema sa varenjem probajte ovaj narodni lek:







Pomeštajte 1 kašičiću meda, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i čašu tople vode. Ovaj napitak popijte pola sata pre uzimanja obroka.

Zaustavlja štucanje

Da bi momentalno zaustavili štucanje popijte kašikicu jabukovog sirćeta. Gorak ukus stimuliše nerve u grlu koji su odgovorni za ovakvo stanje.

Blagotvorno deluje na bolove u grlu

Dok osetite bolove u grlu usled prehlade uzmite malo ovog sirćeta, jer kako je utvrđeno većina bacila ne može da opstane u kiseloj sredini koju stvara sirće.

Pomešajte 1/4 šolje jabukovog sirćeta sa 1/4 šolje tople vode i mućkajte na svakih sat vremena.

Snižava holesterol

Ovaj uticaj na organizam se još istražuje. Neka istraživanja koja su sprovedena u Japanu idu u prilog ovoj konstataciji.

Kontroliše šećer u krvi

Istraživanja su pokazala da su, osobe rezistentne na insulin, koje su pre jela pile vodu sa malo jabukovog sirćeta, imale manji nivo šećera u krvi nakon jela.

Pomaže kod prehlade i začepljenog nosa

Zbog kalijuma koji smanjuje sluz i sirćetne kiseline koja sprečava razvoj klica, možete ga koristiti kada se pojave simptomi prehlade i drenaži sinusa.

Lečenje kandide pomoću jabukovog sirćeta

Ovo sirće bogato je prirodnim enzimima koji mogu pomoći vašem telu da se izbori sa kandidom koja je odgovorna za simptome kao što su zamor, loše pamćenje, želja za slatkišima i dr.

Više o ovoj upornoj gljivici, kao i dijeti koja se treba primenjivati saznajte u članku antikandida dijeta.

Smršajte pomoću jabukovog sirćeta

Evo i zašto: sirćetna kiselina smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i  smanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Saznajte na sledećem linku kako držati dijetu sa jabukovim sirćetom.

Pomaže kod grčeva u nogama koji su česti noću

Grčevi u nogama mogu biti signal i upozorenje da organizmu nedostaje kalijum. Kao što smo rekli, jabukovo sirće je puno kalijuma. Tako da pomozite sebi i napravite prirodni lek od 1 kašikice jabukovog sirćeta, 1 kašikice meda i čaše tople vode.

Otklonite neprijatan zadah iz usta uz pomoć jabukovog sirćeta

Osim što je jabukovo lice za lice veoma delotvorno kod akni i bubuljica, to definitivno nije njegova jedina velika prednost. Ako ga mućkate u ustima, te ako imate problema sa lošim zadahom, svako jutro po par minuta učiniće svoje.

Izbelite zube uz pomoć jabukovog sirćeta

Da bi uklonili fleke, izbelili zube i ubili bakterije i klice u ustima, promućkajte svako jutro malo jabukovog sirćeta pre pranja zuba pastom. Možete isto koristiti sodu bikarbonu jer ima isti efekat.

Pomaže u lečenju masnica i ogrebotina

Natopite vatu jabukovim sirćetom i prislonite na masnicu ili ogrebotinu. Trebalo bi da smanji boju i intenzitet masnice.

Povećava energiju

Stres i vežbanje nekad dovode do zamora. Kao protivotrov za zamor često se spominje jabukovo sirće tj. amino kiseline koje sadrži.

Pored ovih svojih lekovitih svojstava i benefita po zdravlje organizma, jabukovo sirće je poznatije po svojoj upotrebi  u kozmetičke svrhe, pre svega po svojoj neprikosnovenoj ulozi u nezi kože tela, lica i kose.

kako napraviti jabukovo sirće za lice

Jabukovo sirće za čišćenje lica

Prirodan način korišćenja jabukovog sirćeta u službi lepote je veoma jednostavan. Sve što vam je potrebno je malo ovog sirćeta i vode. U kombinaciji sa vodom možete ga prskati po koži ili nanositi putem tufera ili gaze kao vam je lakše i praktičnije.

Ovde vam nudimo par saveta i načina kako da koristite jabukovo sirće za lice i negu kože.

Ako imate problematičnu kožu, preporučljiva je upotreba jabukovog sirćeta i to tako što ćete napraviti svoj mali praktični osveživač za lice.

Pomešajte 1 kašiku jabukovog sirćeta sa 1 čašom vode uspte u posudicu sa raspršivačem. Koristiti 2-3 puta dnevno.

Isto tako, možete napraviti i svoj prirodni tonik za lice.


 


Potrebna vam je 1 kašika ovog sirćeta razmućena u vodi (2 šolje vode je mera), namočite tufer ovom smesom i blago očistiti lice.

Veoma je efikasno za lečenje akni zbog sirćetne kiseline. Jabukovo sirće za lice upotrebite na sledeći način:

Razblažite ga sa vodom u srazmeri  1:3, natopite pamučnu gazu i stavite na problematičo područje i ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim kožu dobro isperite.

Za negu kože koristi se kao sredstvo za masažu. Naravno ono se kao i u prethodnim slučajevima koristi razblaženo sa vodom. Efekti  koje jabukovo sirće za lice ima, brzo su vidljivi, ono kožu čini baršunasto mekom i hidriranom.

Moćan preparat za kosu protiv peruti


Efekti jabukovog sirćeta u nezi kose poznati su od davnina našim bakama. Sirće rastvoreno u vodi koristilo se kao pakovanje ili maska za negu i čišćenje kose mnogo pre nego što su nastali današnji savremeni proizvodi. Koji su vam bolji hemijski ili ovi prirodni procenite sami.

Za oporavak i dubinsko pranje kose možete koristiti mešavinu od malo vode sa kašikom jabukovog sirćeta. Ova mešavina koristi se za ispiranje kose nakon pranja šamponom koji inače koristite. Kosa će vam biti sjajna i blistava.

Odlično je u borbi protiv dosadne peruti

Osim što je jabukovo sirće za lice više nego dobro, ono vam takođe može pomoći i za kosu. Da biste se otarasili preruti jednom za svagda napravite svoj prirodni preparat za lečenje.

U meru od 3 čaše vode dodajte 3 kašike meda i 3 kašike jabukovog sirćeta. Smesu dobro promućkajte da se med istopi. Ovom mešavinom prskajte kožu glave , zamotajte u kesu i stavite da deluje bar 15 minuta. Nakon toga kosu isprerite.

Za ovu metodu lečenja potrebno je malo vremena i strpljenja. Efekti neće biti odmah vidljivi, prvi rezultati biće uočljivi tek za 2-3 nedelje. Ali dejstvo je dugotrajno.

Prirodni regenerator od jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i belanaca

Ako vam je kosa suva probajte sa ovom prirodnom ekstra zdravom mešavinom.

Potrebna vam je 1 kašika jabukovog sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja i 3 belanjaka. Nanesite na kosu i ostavite da deluje pola sata.

Bićete oduševljeni efektom.

Pored toga, možete koristiti jabukovo sirće za lice protiv bubuljica, ali i negu noktiju, kao pripremu pred lakiranje.

Namočite prstiće par minuta pre lakiranja u rastvor vode i jabukovog sirćeta, kako bi otklonili mrtve stanice kože i noktiju.

Jabukovo sirće za lice i kosu iskustva

Prenosimo nekoliko komentara sa domaćih foruma:

Imam akne od puberteta. Ne znam kako i zašto su se pojavile ali imam ih ceo život, sad mi je 36 godina. Probala sam sve, kreme, pilinge, išla sam kod kozmetičara na tretmane. Sem što bi mi lice bilo crveno par dana nikakvog efekta nije bilo. Onda mi je jedan dan drugarica preporučila da probam jabukovo sirće za lice, dakle na potpuno prirodan način.





Sirće od domaćih jabuka bi razblažila sa vodom, znači na jednu čašu vode ide 1 kašika sirćeta. U to sam umakala tufer ili vatu šta god, i nanosila na lice. Kao kad skidate šminku tao otprilike sam radila, malo sam utrljavala na obrazima, bradi, nosu gde su već izražene akne. Posele 3 nedelje videlo se poboljšanje. A posle neka 2 meseca koža mi je bila baš čista. Sad ga napravim s vremena na vreme kad se setim.

Tijana, Bor

Ja ga koristim za kosu. Ne kupujem skupe proizvode po prodavnicama. Pravim sama svoje. Sirće je super za ispiranje kose. Kosa mi bude mekana i sjajna. Pakovanje pravim sama isto, od malo meda, sirćeta i maslinovog ulja. Posle nanošenja potrebno je dobro ispiranje mlakom vodom.

Mirka, Bezdan

Koristio sam razne šampone koje reklamiraju protiv peruti, ali bude dobro 1-2 pa onda opet isto. Bilo mi već žao da bacam pare na gluposti. Majka mi je napravila po nekom receptu sredstvo za ispriranje kose od jabukovog sirćeta. Eto, koristim ga već 2 meseca i super mi je. Perut se ne vraća to mi je najbitnije. Mlađi brat ima problem sa aknama i on koristi jabukovo sirće za lice tako što ga razblažuje sa vodom. Rezultati su sasvim dobri.

Milan, Bg

Mere opreza i ostale važne napomene

Ono što ste možda i čitanjem ovog teksta razumeli jeste da se jabukovo sirće za lice, kosu i kožu uvek koristi razblaženo sa vodom ili bistrim sokom, medom ili sodom bikarbonom.

Konzumacija čistog sirćeta se ne preporučuje, jer zbog sirćetne kiseline može iritirati jednjak i creva. Pored toga, njegovo direktno nanošenje na kožu može prouzrokovati iritacije, osipe i svrab.

Ne preporučuje se konzumacija jabukovog sirćeta ukoliko koristite laksative, dijuretike i insulin. Ono takođe može oštetiti zubnu gleđ i iritirati meku strukturu usne duplje, te se s toga mora koristiti razblaženo sa vodom ili sokom.

Ukoliko ste pobornik i koristite jabukovo sirće zbog zdravlja i nege onda morate da budete pažljivi kako bi izbegli ove negativne efekte. To ćete svakako učiniti tako što ćete se informisati o proizvodu prilikom kupovine i pročitati uputstvo za upotrebu istaknuto na etiketi.



Kao što ste videli, jabukovo sirće za lice i  negu kose je često korišćeno, a njegovi benefiti po zdravlje su očigledni ako se pravilno koristi. Preporučujemo vam da probate neki od napred spomenutih recepata za  jer će vas oduševiti i pomoći da rešite neki problem.



Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi