Krvni ugrušak – Rani simptomi i znakovi koje trebate znati

Jeste li ikada pomislili da je krv ključna za sve? Krv u našem organizmu obavlja vrlo važnu funkciju jer donosi kisik do svih organa. Kada nemate dovoljno krvi u svome tijelu skloniste mnogim bolestima a neke mogu biti opasne po život. Ponekad krv obavlja važnu funkciju poput zgrušavanja kada se posjećete i spriječava veći gubitak krvi.
krvni ugrusak simptomi vazno
Ali nisu svi krvni ugrušci dobri za tijelo. Postoje slučajevi kada se krvni ugrušci mogu javiti duboko u venama, pogtovo u nožnim venama, a nema nikakve ozlijede ili posjekotine. Ovo stanje poznato je kao duboka venska tromboza.

Duboka venska tromboza
Postoje mnogi faktori koji mogu dovesti do duboke venske tromboze kod pojedinca. Najčešće su među njima pušenje, pretilost, trudnoća, bolesti srca i pluća, karcinom (posebno u mozgu, kostima, gušterači, jajnicima i limfomi), kemoterapije, hormonske terapije (kao što je su kontracepcijske pilule), upalna stanja kao sto je reumatoidni artritis.





Jedan od najvećih uzroka duboke venske tromboze je smanjeno kretanje a obično se događa nakon što je osoba imala veliku operaciju ili nesreću.
Duboka venska tromboza može biti jako opasna po vaš život.
Kada je krvni ugrušak u plućima to uzrokuje plućnu emboliju i tada trebate ozbiljnu liječnićku pomoć.

Ovu su simptomi koji mogu ukazivati na duboku vensku trombozu ili plućnu emboliju:
1. Otekline
Oticanje posebno nogu je jedan od glavnih i klasičnih simptoma duboke venske tromboze. Možda ćete primjetiti razliku u izgledu noge u odnosu na drugu. Ujedno dolaskom toplijih dana osjetit ćete kao da se nakuplja tekućina u nogama, kao i teže hodati.
I ako otečena noga možete značiti mnogo stvari, kada je u kombinaciji sa čimbenicima rizika duboke venske tromboze, zajedno sa drugim simptomima imate dovoljno razloga da sumljate na duboku vensku trombozu i potražite odgovarajuću medicinsku pomoć.

2. Bol u nogama
Bol u nogama je jedan od najčešći simptoma duboke venske tromboze. Oko 70% pacijenata koji pate od duboke venske tromboze su osjetili bol u nozi i ta bol može biti bilo gdje u nozi. Ako osječate bol dok hodate napravite pauzu i ako se bol vrati kada ponovno počnete da hodate obavezno posjetite liječnika. Osoba će također osjetiti bol, ako se podigne svoju nogu na ravan položaj i povući svoje prste prema sebi sa svojim rukama. To se zove Homan test za duboku vensku trombozu.

3. Neobična toplina
Osobe koje imaju duboku vensku trombozu u nozi također mogu osjetiti neobičnu toplinu na područiju gdje je se ugrušak razvio uz pratnju drugih simptoma boli i oticanja.

4. Promjena boje kože
Ako imate duboku vensku trombozu možda ćete primijetiti određeni dio noge posajtu plave ili crvene boje. To je vjerovatno zbog razvoja krvnog ugruška. Budući da je ugrušak u krvi, to uzrokuje upalu vena, koja se manifestira preko vidljive promjene boje na površini kože. Ako se to dogodi, te se savjetuje da ne ogrebete površinu, jer to dodatno moglo pogoršati kožu.



5. Slabost
Osobe koje boluju od duboke venske tromboze mogu osječati slabost. Vrtoglavica i mentalna slabost obično dolaze na ovaj osjećaj. Taj osjećaj se može dogoditi nakon malo odmora ili kada konzumirate puno tekućine. Ovo nije jedan od osnovnih i najčešćih simptoma duboke venske tromboze.

Sljedeći simptomi predstavljaju naprednu fazu duboke venske tromboze i nastanak plućne embolije. To je stanje u kojem će se krvni ugrušak u nozi odvaja, putuje u pluća i blokira protok krvi. Plućna emobilija je potencijalno smrtonosna.
1. Groznica
Simptomi duboke venske tromboze je groznica, kada je bolest već napredovala u podmakloj fazi. Prema 2011 godine studiji objavljenoj u časopisu Journal of Tromboze, groznica je čest simptom i može ukazivati na ozbiljne simptome duboke venske tromboze.

2. Kratkoća daha
To je također vrlo alarmantan simptom koji se događa kod ljudi koji su imali duboku vensku trombozu neko vrijeme i ukazuje na plućnu emboliju. Kratkoća daha je jasan pokazatelj da je krvni ugrušak u plućima, ometa ne samo protok krvi kroz pluća, ali i protok zraka.

3. Bol u prsima
Kada su pluća neke osobe blokirana zbog krvnog ugruška u plućima, oni osjećaju ekstremno naprezanje prilikom pokušaja daha, koji često rezultira oštrim bolovima u prsima.

4. Kašalj
Kašalj je jedan od simptoma duboke venske tromboze i plućne embolije povezan sa otežanim disanjem. To je znak opstrukcije uslijed krvnog ugruška koji je u plućima. Na taj način onemogučuje normalno disanje.

5. Ekstremno znojenje
Osobe koje imaju duboku vensku trombozu i moža plućnu emboliju, doživjet će veliku količinu znojenja uz već navedene simptome gore. Oni će također osječati vrtoglavicu koja prođe kroz jednu minutu.
Noćno znojenje je često u bolesnika od plućne embolije, a može i pomoći da se otkrije plućna embolija u početnoj fazi.
Ugrušak krvi u nozi ne samo da nemogu doci do pluća osobe, već može doći i do srca, mozga, što može izazvati srčani ili moždani udar.
Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma u bilo kojem trenutku svog života odmah posjetite liječnika.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi