Bamija je povijena i zašiljena mahuna, sa zelenim zrnevljem dok je mlada jede se presna, kuvana kao povrće, suši se i kao takva dodaje jelima u toku godine. Važan je sastojak đuveča u konzervama.
Bamija je bogata skrobom i šećerom. Skrob i pektin čine bamiju odličnim prirodnim sredstvom za zgušnjavanje supa i dinstanih jela.
Poseban značaj pridaje se ovom povrću zbog aromatskih sastojaka i vitamina, naročito vitamina A, B grupe i C. Od mineralnih materija ima najviše kalijuma, kalcijuma i gvožđa. U narodnoj medicini bamiji se pridaju afrodizijačka svojstva, te je omiljeni dodatak jelima u orijentalnoj ishrani (Turska, Grčka, Španija i Italija).
Mlade i nežne mahune bez tvrdog semena su najbolje za supe i dinstana jela. Čuvena su gambo jela i supe u južnim državama SAD, naročito u Luizijani.
Male mahune treba kuvati cele, a dugačke seći na komadiće, dužine 2-3 cm. Kuvati je 10-15 minuta u malo ključale zasoljene vode, potom ocediti i servirati začinjenu maslacem, solju i biberom. Prekuvana bamija je čvrsta i gumasta.
Lekovita svojstva bamije
Preko pektina utiče na sniženje holesterola u krvi i ima izvesna afrodizijačka svojstva. Kao namirnica sa puno celuloznih vlakana i pektina utiče na sniženje holesterola. To se objašnjava time što pektinski oblici gela u stomaku upijaju masti i tako sprečavaju da ih organizam apsorbuje, kao i da bakterije u crevima hranjene gumama i pektinima stvaraju kratak lanac masnih kiselina i tako sprečavaju stvaranje holesgerola u jetri.
izvor: dijetaizdravlje.com
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Naši preci su imali veliko iskustvo u liječenju različitih bolesti i poznavali su korisne recepte u liječenju. Sve te recepte ljudi su pre...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svijetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapan...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su p...
0 komentari:
Objavi komentar