Dijeta sa zelenim čajem i limunom


Zeleni čaj ne samo da potiče mršavljenje, već ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje i poboljšanje tjelesne vitalnosti i dugovječnosti. Ključna zdravstvena prednost zelenog čaja je u činjenici da se on u procesu pravljenja ne kuha, već se samo popari, i tako zadržava prirodne antioksidanse u izvornom obliku.


U studiji koju su proveli američki i švicarski znanstvenici na Sveučilištu u Ženevi, došlo se do saznanja da zeleni čaj uzrokuje dodatno povećanje potrošnje tjelesne energije za četiri posto. Oni koji su bili na dijeti s zelenim čajem potrošili su više masnoća nego oni koji nisu bili na dijeti. Ova dijeta se također, pokazala i kao odlična pomoć u snižavanju razine kolesterola.

Dijeta traje sedam dana, a svaki dan započinje šalicom zelenog čaja s limunom. Tijekom dana treba popiti od tri do četiri šalice ovog čaja.

Doručak birate između ove dvije varijante:
1. omlet od jednog jajeta i malo maslinovog ulja, mala zdjelica bobičastog voća sa tri žlice nemasnog jogurta, šalica zelenog čaja.

2. zobene pahuljice sa 1 dcl mlijeka i žličicom meda, mala zdjelica bobičastog voća, šalica zelenog čaja.






PRVI DAN
Ručak: floridska salata – velika glavica zelene salate, mrkva narezana na štangle, grejp oguljen i narezan na kockice, naranča narezana na kockice, šaka usitnjenih oraha, šaka grožđica, žličica maslinovog ulja, žličica octa. Sve sastojke pomiješati u većoj zdjeli i začinite uljem, octom, solju i paprom.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, jedan čajni keks

Večera: započnite s miješanom šarenom salatom od mrkve, paprike i kukuruza iz konzerve. Začinite salatu mješavinom maslinovog ulja, sokom od limuna i jednom žličicom senfa. Uz to pojedite 170 g prženih pilećih prsa, 170 g kuhanog slanog krumpira, kuhani špinat ili brokula. Za isti obrok predviđeno je još 1,5 dcl voćnog nemasnog jogurta ili sir i celer s grožđem po ovom receptu: četiri male kocke tvrdog sira, malo grožđa (oko 12 bobica) i tri prutića celera.

DRUGI DAN
Ručak: čaša soka od rajčice, malo masni svježi sir i miješano voće: narežite naranču i pomiješajte s tri žlice svježeg sira, dodajte narezanu bananu,12 bobica grožđa i dva koluta ananasa iz konzerve ili: sendvič s integralnim kruhom, tunjevinom i čajnom žličicom lajt majoneza, jedna jabuka.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, jedan čajni keks.

Večera: salata, pečeni file lososa, manji kuhani krumpir, kuhana mrkva i brokula ili: miješano prženo povrće s tjesteninom i malo soja sosa, pečena banana s medom, šalica zelenog čaja.



TREĆI DAN
Ručak: čaša soka od rajčice, 100 g hladne piletine poslužene s pola narezanog avokada i zelenom salatom.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, jedan čajni keks.

Večera: miješana salata, file “stroganov” s nemasnom govedinom (propržite glavicu luka, dodajte narezane šampinjone, 170 g goveđeg filea narezanog na rezance, pred kraj umiješajte žličicu vrhnja i dva kisela krastavca narezana na rezance). Poslužite s četiri žlice tjestenine, dvije žlice graška i kukuruza.



ČETVRTI DAN
Ručak: čaša soka od rajčice, “floridska” salata.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, čajni keks.

Večera: salata, bakalar kuhan u svježe narezanom paradajzu sa začinima i češnjakom, tri žličice pire krumpira, grah ili: zimska salata (180 g kuhanog slanog krumpira, pečena banana sa žličicom meda i nemasnim jogurtom).

PETI DAN
Ručak: čaša soka od rajčice, prerežite avokado na pola i jednu polovicu napunite tunjevinom iz konzerve, šalica čaja.

Međuobrok: šalica zelenog čaja i keks.

Večera: prženi losos s maslacem sa začinima i kuhani špinat, ili tjestenina s dimljenim lososom i niskomasne vrhnjem, jogurt.





ŠESTI DAN
Ručak: čaša soka od rajčice, salata po želji ili: salata s pilećim prsima, integralni kruh, jabuka.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, čajni keks.

Večera: salata, prženi teleći odrezak ili pileća prsa, salata od leće u grčkom stilu (250 g crvenog leće skuhanog i ohlađenog, dva nasjeckana krastavca,15 čeri paradajza, komad feta sira narezanog na kockice, luk, dvije žličice origana, pet žličica maslinovog ulja, sol i papar) ili: pola pice s tunjevinom, maslinama i plodovima mora.

SEDMI DAN
Ručak: šalica čaja, 170 g lososa pečenog u pećnici posluženog s floridskom salatom ili: salata s brokulom i orasima poslužena s tri parčeta šunke.

Međuobrok: šalica zelenog čaja, čajni keks.

Večera: salata, omlet sa začinima ili: sojini medaljoni pečeni u pećnici s krumpir salatom, i komadići ananasa pečeni u pećnici sa žličicom niskomasne vrhnja.
Izvor:novosti

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi