MAJČINA DUŠICA – LJEKOVITOST | UPOTREBA | PRIRODNI LIJEKOVI

Danas govorimo o ljekovitoj biljci koja nema nijedan šetetan sastojak u sebi – majčina dušica. Latinski naziv ove ljekovite biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je još poznata kao dušica, materina dušica, timijan, babina dušica.

Majčinu dušica (timijan) najviše raste u kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima i ublizini mravinjaka. Ova biljka jednostavno voli toplinu i cvjeta u mjestima gdje je najsunčanije. Na popodnevnom suncu, cvjetovi majčine dušice privlače pčele i različite druge insekte svojim ugodnim mirisom. Mnoge osobe vole uživati u ugodnom mirisu ove ljekovite biljke. To je jedan od razloga sto mnoge osobe uzgajaju majčinu dušicu u svojim vrtovima – radi predivnog izgleda cvjetova i ugodnog mirisa.

MAJČINA DUŠICA ZDRAVSTVENE PREDNOSTI I LJEKOVITOST

Ova biljka se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova za ženske bolesti. Uspješno pospješuje izlućivanje mokraće i menstruacije, isto ubrzava normalan porođaj. Od velike je pomoći kod grčeva u želucu i maternici i kod menstrualnih bolova.
Opatica Hildegard von Bingen govori o majčinoj dušici kao lijek za gubu,paralizu i nervne bolesti. Tko pije šolju čaja majčine dušice ujutro umjesto kafe bro će osjetiti njeno blagotvorno djelovanje: nema problema sa želucom, nema kašlja ujutro i osoba će se osjećati ispunjena energijom.

Jedan od načina upotrebe ove ljekovite biljke kao lijeka jeste da napravite mali jastuk ispunjen sa cvjetovima, lišćem i stabiljikom ove biljke. Isto možete napraviti jastuk koji ćete ispuniti smjesjom kamilice, majčine dušice i stolisnik.

Možete je koristiti za liječenje neuroze – u obliku kupke. Ako patite od depresije onda je ovo pravi lijek za vas. Ako imate problema sa alkoholizmom ili neko od vaše porodice onda je preporuka da pijete čaj od majčine dušice koji će u stomaku izazvati nelagodu a osoba gubi želju da daljim uživanjem u alkoholu.

Jako je važno napomenuti da je ova ljekovta biljka našla svoje mjesto i u liječenju ženskih bolesti – problema sa menstruacijom, grčevima i djeluje protiv infekcije maternice.








Već od davnina majčina dušica se smatra prirodnim lijekom za mnoge bolesti pluća. Pomaže u liječenju astme, bronhitisa, emfizema i tuberkolože. Sirup od majčine dušice odlično rastvara sluz i olakšava disanje. Djeluje i kao jak antiseptik – umiruje kašalj.

Možete je koristiti za liječenje migrene, problema sa želucom, padavice(epilepsije) i bolesti bubrega. Jednostavno možemo reći da je velik broj bolesti koje možete liječiti sa ovom ljekovitom biljkom.

MAJČINA DUŠICA – UZGOJ, BERBA I SUŠENJE

Jednostavan način sadnje ove biljke jeste u proljeće tako što biljku rasađivate zajedno sa korijenom. Uzmete stabljiku biljke zajedno sa korijenom i rasadite po svome dvorištu. Pazite da je zasadite na sunčanom mjestu. Breba majčine dušice traje od srpnja pa sve do kolovoza (zavisi dosta od toga kakvo je ljeto i koliko ima sunčanih dana). Berbu radimo tako što škarama osjećemo vrhove i jednu trećinu biljke gdje se nalaze cvjetovi i stabljika koji sadrže najviše ljekovitih sastojaka. Obavezno radite to po sunčanom i toplom vremenu. Sušenje cvjetova i biljke radimo u hladu ( ne smijete raditi to na suncu) ali mora imati dobra protok zraka. Potpuno osušenu majčinu dušicu spremamo u paprine vrećice.

Ovo su prirodni lijekovi koje možete napraviti od majčine dušice i biti će vam od velike koristi za vaše zdravlje.

ČAJ OD MAJČINE DUŠICE

Jednu čaju kašiku osušene majčine dušice (cvjetova i listova) prelijte sa 2 dcl vruće vode. Ostavite desetak minuta da se hladi i nakon toga možete uživati u ovome ljekovitom čaju.


Za sve one koji nemaju vremena da uzberu ovu ljekovitu biljku u prirodni ili nemaju vremena da je uzgajaju kod kuće, možete kupiti čaj od majčine dušice po povoljnim cijenama u mnogim online internet trgovinama i u biljnim apotekama. Ovdje vam predstavljamo link gdje možete kupiti čaj od majčine dušice.

TINKTURA OD MAJČINE DUŠICE

Tinkturu od ove biljke možete napraviti vrlo jednostavno, jako je korisna za masažu čitavog tijela i za ublažavanje reume. U litar rakije stavite 100 do 200 grama suhih cvjetova ili dodajte duplo manje ako su cvjetovi svježi. Ostavite da stoji 30 dana, nakon toga procjedite i koristiti za masažu.

LJEKOVITA KUPKA

Ljekovitku kupku od majčine dušice koristite za opuštanje. Pregršt majčine dušice prkuhajte u loncu od 10 litara i nakon toga pomiješajte sa vodom u banji. Ova kupka je odlična za liječenje nervoze. Ako želite bolji učinak možete dodati šaku istucanog ploda kleke i hajdučke trave. Sve skupa prokuhajte i onda dodajte vodi za kupanje.

ULJE MAJČINE DUŠICE

Ulje možete napraviti vrlo lako. Sve što vam je potrebno jestu cvjetovi koji su ubrani tokom sunčanih dana, koje stavite u staklenu bocu ili staklenu. Prelijte sa maslinovim uljem, tako da ulje bude preko njih nekih 3 cm. Ostavite bocu ili staklenku na suncu ili toplom mjestu 14 dana. To je jako jednostavan recept pravljenja prirodno ulja majčine dušice.

SIRUP MAJČINE DUŠICE

U staklenku stavite tek uzbrane cvjetove i stabljiku ove biljek. Tako da stavljate jedan sloj cvjetova i stabljike majčine dušice, pa nakon toga sloj šećera. Nakon toga kada napunite staklenu, ostavite je na tri tjedna na suncu. Nakon toga procjedite i ostatke cvjetova i listova isperite sa malo vode i dodajte i sirup koji ste već procjedili. Dobivenu tekućinu stavite na električni štednjak, na laganoj temperature da se zgusne (ne smije prokuhati) Sirup majčine dušice nesmije biti ni prerijedak niti pregust zbog čega ga hladimo jednom do dva puta.






SREDSTVO ZA ODVIKAVANJE OD ALKOHOLA

Jednostavno prelijte šaku majčine dušice sa jednim litrom vrele vode (nesmije biti jako vrela) i ostavite da stoji pola sata. Osobi pod utjecajem alkohola trebate davati po jednu kapiku ove tečnosti svakih 15 minuta. Ovo će rezultirati jakim znojenjem, nagonom za povraćanjem i proljevom. Nakon toga dolazi do trežnjenja, jak apetita i žeđ ali i osjećaj odvratnosti prema alkoholu. Mnogim ljudima je ovo pomoglo da se odviknu od alkohola.

Od ove ljekovite biljke možete napraviti neke prirodne prirpavke koji su jako koristi i za ljepotu.

LOSION ZA KOSU OD MAJČINE DUŠICE

U jedan litar hladne vode stavite 20 grama majčine dušice, ružmarina i žalfije. Mješavinu ovih ljekovitih biljaka ostavite da stoji tri sata, zatim zagrijte na 80 stepenih, procjedite kroz gazu i sipajte u zatvorenu posudu. Ovaj ljekoviti losion za kosu možete koristi za masiranja korijena kose. Koristite jednom dnevno, ali ne duže od sedam dana.

JESTE LI ZNALI DA JE MAJČINA DUŠICA NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK PROTIV AKNI?

Trebat će vam šaka ili dvije stabiljka majčine dušice sa cvijetovima i domaća rakija napravljena od žitarica ili voća da sadrži 38-40% alkohola. Operite majčinu dušicu, ispunite staklenku, prelijte sa rakijom, zatvorite i dobro protresite, pustite da stoji 14 dana na suncu ili ublizni nekog drugog izvora topline. Zatim procijedite, dobivenom tekućinom od majčine dušice možete liječiti akne.

MAJČINA DUŠICA – MJERE OPREZA PRILIKOM KORIŠTENJA

Ako se majčina dušica koristi pravilno nebi trebala imati nikakvih nus pojava tako da nemojte pretjerivati. Neki narodni liječnici tvrde da majčinu dušicu nebi trebale koristiti osobe koje imaju problema sa žuči.
Predlažemo da pročitajte i jako koristan članak o ljekovitosti Gospine trave(kantariona).

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi