Lovorov list protiv gripe i bronhitisa

Magični čuvar zdravlja, lovor (Laurus nobilis) se kao začin i lijek koristi od davnina. Ugodan miris listova potječe iz eteričnog ulja koje sadrži 50 posto cineola, a ostatak ravnopravno dijele metileugenol i terpinacetat. Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimulira proces probave, dok se iscijeđeno ulje iz svježih plodova koristi za liječenje osipa, bolnih mišića, poticanja bolje prokrvljenosti.



Pozitivno utječe na dobro raspoloženje. Pomaže iu liječenju histerije, grčeva u trbuhu, neurastenije želuca, prehlada.
lovorov list

Izuzetno djelotvorno, lovorovo ulje koristi se za liječenje bolova u ušima, modrica, istegnuća, te za liječenje težih gljivičnih oboljenja, pa i infekcije noktiju.
I to nije sve. Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sustav. Primjera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlijezde dovodi do trenutnog osjećaja olakšanja. Preporuča se i kao provjereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za liječenje proširenih vena.



U liječenju dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova, učinkovitim se pokazao čaj od ove biljke.
Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolida, tvari koje blagotvorno djeluju na migrenu. Zahvaljujući eugenol, djeluje protuupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv prhuti.

PROTIV GRIPE I BRONHITISA
Tri usitnjena, po mogućnosti svježa lovorova lista prokuhajte u dva i pol decilitra vode, maknite s vatre i ostavite poklopljeno deset minuta. Sadržaj zatim procijedite, dodajte žličicu limunovog soka i dvije žličice meda. Da bi se gripa ili bronhitis uspješno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvijek u količini od po dva i po decilitra.
Izvor:novosti

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi