Simptomi hormonalne neravnoteže

Hormoni su pokretači vašeg tijela. Važni su za svaki proces u vašem tijelu. Vaše tijelo će funkcionirati savršeno tek kada vaši hormoni budu uravnoteženi.
simptomi-hormonalne-neravnoteze
Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad vašeg organizma. Hormone ne smijete shvaćati olako jer utječu na kvalitetu vašeg života, fizičko, psihičko i mentalno zdravlje.




Donosimo vam najčešće simptome hormonalne neravnoteže.

Ako patite od 3 ili više simptoma u razdoblju od mjesec dana ili više, svakako se obratite liječniku.
Neprestano debljanje
Životni stil, prehrana i fizička aktivnost značajno utječu na tjelesnu težinu, ali to nisu jedini važni faktori. Nedijagnosticirane hormonalni poremećaji mogu značajno otežati gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Inzulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzročnika neobjašnjivog nakupljanja kilograma, ali i se vrlo lako može riješiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Nizak libido
Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji često započinje s manje kvalitetnim snom. Premalo sna, kao i san loše kvalitete, izravno utječu na želju za seksom, a hormonalna neravnoteža često izaziva probleme sa spavanjem.

Kronični umor
Ne možete funkcionirati tijekom dana ako povremeno ne uzmete pauzu? Nije normalno da se svaki dan cijeli dan osjećate umorno i da imate problema s koncentracijom i pamćenjem.



Anksioznost, razdražljivost i depresija
Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da vaše tijelo nije u ravnoteži, da je puno toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba.

Nesanica
Hormonalna neravnoteža izravno utječe na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

Pojačano znojenje
Pojačano znojenje se najčešće javlja kod žena koje su u menopauzi. Pojačano znojenje je također jedan od prvih simptoma menopauze.

Probavne smetnje
Plinovi, nadutost, zatvor ili proljev su česti simptomi hormonalne neravnoteže. No, također mogu biti povezani s lošim prehrambenim navikama.

Žudnja za hranom
Najčešći uzročnici žudnje za hranom su inzulinska rezistencija, poremećaji u radu štitne žlijezde i povišena razina hormona stresa.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi