Ovo je priča o jednom čovjeku iz Bugarske koja govori o borbi s opakom bolešću. Njegova priča mnogim ljudima je dala nadu, a evo i zašto!
“U 2002. godini liječnici su otkrili benigni tumor u mom mozgu. Odmah sam primljen u bolnicu BLD – Sofija na operaciju. Tumor je bio veličine 5,5 cm, ali je operacija bila uspješna. Operirali su me najbolji neurokirurzi u Bugarskoj.
Nakon dvije godine tumor se ponovno vratio i narastao do gotovo iste veličine. Morao sam na novu operaciju, ovoga puta lasersku, ali nakon operacije lijeva ruka i noga su mi postale paralizirane. Liječnici su ispitivali moj tumor za koji se ispostavilo da je atipičan.
Onda sam otišao na onkologiju, nakon čega je uslijedila radioterapija, ali ni to nije pomoglo. Tumor je opet izrastao i nova operacija je bila zakazana. Nakon operacije otišao sam na rehabilitaciju i tamo, na moju sreću, upoznao čovjeka koji je promijenio moj život.
Taj čovjek je bolovao od raka bubrega. Na žalost, njegova operacija je prošla neuspješno, a doktori su rekli da mu je ostalo još samo 3-4 mjeseca života.
Onda je upoznao jednu ženu koja mu je ispričala o biljci koja može izliječiti ovu opaku bolest i kako pripremiti lijek od nje.
Biljka se zove crna bazga (zova).
Napomena Atme:
Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.
U mnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće. Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.
Crna bazga je grm koji raste na otvorenim poljima, oko kuća, u svjetlijim šumama i posebno oko riječnih kanala te daje plod koji podsjeća na borovnice (cvijet se koristi za čaj i sirup).
Plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i tijekom rujna i listopada. Plod treba biti dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Pri branju treba odrezati cijeli štitac, a ne trgati samo bobe. S branjem treba požuriti, jer kad bobe sazriju, brzo ih pojedu ptice.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed priklještenog ili iziritiranog bed...
-
Dokazano je da će vam ovaj napitak izbaciti višak vode, masne naslage, pročistiti krv i telo od toksina! Logično, kad budete videli od č...
-
Prirodni lijek za holesterol i trigliceride se preporučuje svima vama koji već dugo imate problema sa viškom masnoća u krvi, ali i osobama...
-
Donosimo vam recept za lijek koji liječi bolesno srce, a recept je star čak 800 godina. Napravite prirodni napitak za zdravije srce na je...
-
Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživ...
-
Ovaj prirodni melem za organizam odličan je za cijelu obitelj kada je riječ o održavanjuimunološkog sustava, osobito u jesenskom i zimskom...
-
“Pivo doprinosi dugotrajnosti i jača kosti, a mlijeko izaziva gojaznost, dijabetes i rak” – PETA. Da, dobro ste pročitali. PETA organizaci...
-
Postoji toliko mnogo studija o tome kako soda bikarbona i limun mogu imati veliku korist za tijelo. Da li ste znali da limun i sode bika...
-
Najnovija klinička ispitivanja sprovedena u Americi pokazuju da je ova biljka odlična i ukoliko želite da smanjite zavisnost od cigareta i...
0 komentari:
Objavi komentar